Home

 

 

 E-mail

Instalatii avertizare incendiu

Servicii

Alte legaturi

  IMSAT IASI ofera sisteme inovatoare de prevenire a incendiilor concepute astefel incat sa fie usor integrabile in alte sisteme de securitate.

   Sistemele de detectie si avertizare in caz de incendiu, gaze toxice si/sau explozive sint ansambluri complexe, compuse din declansatoare manuale de alarma si detectoare automate, conectate la echipamente de control si semnalizare (centrale de semnalizare) ce pot identifica zona aparitiei si tipul evenimentului si pot actiona automat dispozitivele de alarma (sirene, lumini intermitente).

   Aceste centrale mai pot comanda instalatiile de stingere a incendiilor, de ventilare, de desfumare, actionarea usilor antifoc, alertarea pompierilor etc.

   Un sistem de alarmare la incendiu este destinat sa detecteze prezenta nedorita a incendiului prin monitorizarea schimbarilor mediului inconjurator asociat cu arderea.

Componentele unui sistem de avertizare la incendiu:

   Centrala de alarmare monitorizeaza toate intrarile de la detectorii montati in incinta, sesizeaza orice schimbare de la conditiile normale semnalata de acestia si pregateste sistemul pentru a interveni prin activarea iesirilor (sirena de alarmare, sisteme de avertizare vocala, transmitatorul telefonic sau mijloacele de stingere automata si limitare a extinderii incendiului). Centrala poate asigura de asemenea energia electrica pentru senzori, sau relee.

   Exista trei tipuri de centrale: centrale conventionale , centrale adresabile si o combinatie a primelor doua numite analog-adresabile.
    Principial, pana la un punct, centralele si instalatiile de avertizare la incendiu functioneaza asemanator. Ceea ce le deosebeste este modul de comunicare al centralei cu instalatia formata din detectori si celelalte componente. Centralele conventionale utilizeaza unul sau mai multe circuite de intrare conectate la senzori (dispozitive de initiere) legati in paralel. Acesti senzori sunt conceputi asfel incat rezistenta lor scade cand mediul exterior este afectat de un incendiu datorita efectelor insotitoare ale acestuia. Cand aceasta scadere depaseste un anumit prag, detectorul care include senzorul basculeaza un trigger intern care semnaleaza starea de alarma in care ramane pana cand centrala de alarmare il reseteaza. Centrala identifica circuitul si afiseaza starea de alarma. Cantitatea de informatie este proportionala cu numarul de circuite de intrare care definesc zonele zistemului si care este limitata fizic. De aceea centralele analogice sunt folosite in obiective de dimensiuni mici sau medii.
   O centrala adresabila are una sau mai multe bucle la care se conecteaza o serie de module de monitorizare(detectori), butoane manuale, module de control si sirene, fiecare cu adresa lui. O bucla poate avea in mod obisnuit pana la 396 de dispozitive conectate (Fire Class 200).  Centralele adresabile au o flexibilitate mult mai mare decat centralele analogice si sunt adecvate pentru obiective de dimensiuni medii si mari.

    Detectoarii de incendiu pot fi: detectoari de fum optici, detectoari de fum cu camera de ionizare, detectoari IR de flacara, detectoari de temperatura, etc. Manifestarile unui incendiu pot diferi in functie de o serie intreaga de factori interni si externi cum ar fi: tipul materialelor combustibile care ard, locul de declansare a incendiului, conditii atmosferice, etc. Datorita acestei multitudini de factori, declansarea si dezvoltarea unui incendiu difera de la caz la caz. Unele incendii pot incepe cu degajare de fum, altele cu izbucnirea de flacari, iar altele pot incepe prin temperaturi ridicate intr-o anumita zona. In scopul detectarii timpurii a incendiului se utilizeaza detectori cu diverse pricipii de functionare astfel incat sa fie practic imposibila declansarea incendiului fara ca macar un detector sa nu-l sesizeze de la inceput. Desigur ca pentru a raspunde acestor cerinte este nevoie nu numai de alegerea unor tipuri adecvate de detectori dar si de acoperirea cu un numar corespunzator, amplasarea adecvata a lor si alte elemente care tin de experienta proiectantului si executantului.

© imsatiasi.ro 2009 | Design By Imsat Iasi