Home

 

 

 E-mail

Detalii sisteme video IP

Servicii

Alte legaturi

   Supravegherea video este un termen folosit pentru un sistem de securitate care da utilizatorilor abilitatea de a  monitoriza si inregistra video  si/sau audio printr-o retea de calculatoare IP cum ar fi reteaua locala, (LAN) sau internet. In cazul unui sistem simplu de supraveghere video, acesta implica utilizarea unei camere IP (sau camera analogica cu codor video/server video), un switch de retea, un PC pentru vizualizare, control si stocare video, si un soft de management video.
Supravegherea video IP(sau de retea) utilizeaza reteaua internet ca si coloana vertebrala, de transmitere a informatiilor video si/sau audio digitizate.

   In timp ce un sistem video analogic este in cea mai mare parte, un transportor unidirectional de semnal, un sistem video de retea este bi-directional, permitand informatiei sa fie trimisa si receptionata, O camera de retea de exemplu, poate trimite utilizatorului date video, audio si alte date (de exemplu SMS), dar la fel de bine poate si sa primeasca de la utilizator date audio si instructiuni care ar putea, de exemplu, sa actioneze usile sau alarma externa, sau sa intre in comunicatie audio cu persoana sau intrusul aflat in zona camerei de  supraveghere.

   O camera de retea care utilizeaza tehnologia de scanare progresiva furnizeaza imagini mai clare ale obiectelor in miscare deoarece intreaga imagine este prezentata in acelasi moment. Cu un semnal video analog sunt prezentate doua campuri consecutive de linii pentru a forma o imagine (tehnologie folosita si in televiziunea analogica) si, cand se afiseaza pe monitor, intervin neclaritati provenite, atat de la imperfectiuni ale sincronizarii celor doua campuri, cat si din cauza miscarii obiectelor in timpul captarii imaginii celor doua campuri.

   O camera de retea cu definitie de 1 milion sau mai mult de megapixeli(camera megapixel) poate sa ofere de asemenea o rezolutie mai mare decat poate oferi o camera analogica, ceea ce inseamna mai multe detalii sau un camp mai mare de acoperire.

   Functionalitatile de management al evenimentului pot fi configurate folosind interfata de utilizator a produselor video de retea sau un program de management video. Utilizatorul poate defini alarmele/evenimentele prin setarea tipului de trigerare ce se va utiliza sic and se va utiliza, precum si raspunsurile (exemplu: inregistrare la unul sau mai multe locuri, daca se face local si/sau in alte locuri pentru scopuri de securitate; activarea dispozitivelor externe precum alarme, lumini si usi; mesaje de notificare la utilizatori).

  Sistemele de supraveghere video IP pot fi instalate in spatii interioare/exterioare, private/publice, magazine, case, scoli, banci, oficii guvernamentale, fabrici, depozite, aeroporturi, statii de transport de suprafata sau subterane.

   In varianta cea mai simpla, aveti nevoie de un PC , un cablu Ethernet intre PC si switch-ul de retea care permite diferitelor elemente sa se conecteze intre ele si sa partajeze o conexiune la internet si un cablu de la switch la locatia camerei video. Camera video trebuie sa fie capabila sa capteze video dar si sa trimita un flux de date video prin internet. Acest lucru il face in mod obisnuit orice camera de retea. Daca nu dispunem de o camera de retea, putem folosi o camera video analogica la care trebuie sa adaugam un codor video (numit si video-server).

  Camera de retea sau codorul video se leaga direct la retea nu la PC cum e cazul camerei web. Odata ce camera de retea (sau camera analogical si codorul) a fost instalata si configurata, puteti vedea si inregistra video trimis, local sau la distanta, utilizand browserul web pe PC. Daca doriti sa accesati si sa inregistrati video de la mai multe camere simultan, este recomandat sa instalati un program software de management pe PC-ul de inregistrare.

  Asa cum am mentionat mai devreme, un Sistem de Supraveghere video IP este usor de instalat si scalat(extins). El este de asemenea flexibil, si fiecare componenta a sistemului poate fi adaptata la nevoile concrete. Ceea ce urmeaza este o scurta privire de ansamblu asupra componentelor.

  Exista o mare varietate de camere de retea si codoare video disponibile pe piata. Camerele de retea pot fi clasificate dupa mai multe criterii cum ar fi: mediu de amplasare (interior sau exterior), mediul de transmitere a semnalului (prin fir sau fara fir), forma constructive (dom, glont sau tun), rezolutie (mica, medie sau inalta), fixe  sau cu dispozitiv de orientare (pan-tilt), etc. Atat camera de retea cat si codorul pot oferi o varietate de capabilitati cum ar fi:  1.fluxuri simultane video, utilizand formate diferite de compresie (de exemplu H264, MPEG-4, Motion JPEG) care optimizeaza latimea benzii si calitatea imaginii ;   2.porturi intrare –iesire I/O pentru conexiuni cu dispozitive externe precum senzori sau alarme.  3.inteligenta inglobata precum detectie de miscare si detectie tamper;  4.functii sofisticate de management al alarmei si evenimentului care pot comunica cu diferite dispozitive si aplicatii simultan si pot trimite fluxuri video separate cu rezolutii si frecventa a cadrelor diferite si in locuri diferite;  5.suport audio;  6.P0E(Power over Ethernet), care permite alimentarii sa fie livrata pe aceleasi cabluri de transmisie a datelor.

 Exista multe cai de a proiecta si securiza o retea pentru supraveghere video IP.In plus ,o retea poate fi mica sau extinsa dupa cerintele voastre si ea poate fi cu fir,fara fir sau o combinatie a lor.Extinderea retelei se poate face simplu ,prin adaugarea de switchere/rutere.Diferite tehnologii pot fi folosite pentru optimizarea folosirii benzii.Mai mult,o retea cablata poate livra nu numai date dar si energie de alimentare utilizand tehnologia P0E.Aceasta simplifica instalarea camerelor/codoarelor de retea si furnizeaza economii.

  Cerintele hard la un sistem de supraveghere-IP nu sunt complexe.Simpla folosire a componentelor standard gasite in industria IT asigura aceste cerinte.PC-urile de astazi ,cu processor Pentium si sistem de operare Windows,sunt capabile sa ruleze software-ul de management video,sa inregistreze si sa stocheze video de la maxim 50 de camere.Daca hard discul serverului nu este suficient,exista solutii pentru a activa cresterea spatiului de stocare si a dobandi flexibilitate si recuperabilitate crescute.Cu cat se produc hard-drivere de capacitate mai mare la preturi scazute,cu atat devine mai putin costisitor sa stochezi o mare cantitate de video.

  Exista o diversitate de software disponibil pe piata pentru managementul sistemelor de supraveghere video.De exemplu,puteti utiliza AXIS Design Tool,care va ajuta sa estimati cat de mare trebuie sa fie largimea de banda a sistemului vostru video si AXIS Camera Management(free download) care face mai usor sa gasiti ,instalati si configurati produsul video pe retea.Software-ul de management video este de asemenea recomandat deoarece el permite,intre altele,sa controlati centralizat si sa configurati produsele video de retea conform preferintelor voastre de a privi,inregistra si de securitate.

© imsatiasi.ro 2009 | Design By Imsat Iasi